28 червня 2023 року виповнюється 27 років з дня ухвалення Основного Закону України ‒ найголовнішого державного документа, який визначає права, суверенітет та територіальну цілісність нашої країни. Робота над прийняттям Основного Закону незалежної України почалася в 1992 році та тривала майже 4 роки. Періодично її супроводжували гострі дискусії, зокрема, – довкола державних символів, державної мови, статусу Криму тощо. 28 червня 1996 року після безпрецедентного за тривалістю й напругою засідання, що увійшло в історію під назвою «Конституційна ніч», Верховна Рада 315 голосами ухвалила Конституцію України.

День Конституції – єдине державне свято, що відзначається щорічно 28 червня на честь ухвалення Конституції незалежної України, яке закріплене в самій Конституції: «Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом – Днем Конституції України». Це свято національного єднання й загальної відповідальності за сьогодення і майбутнє нашої Батьківщини!

У першій статті Конституції України написано: «Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава»‎. Ці слова зараз важливі для кожного українця. Сьогодні, в умовах повномасштабного російського вторгнення і численних злочинів окупантів, усі ми по новому оцінюємо значення цінностей, закладених у Конституції України. Основний Закон є ядром консолідації Українського народу. Незмінний упродовж століть цивілізаційний вибір Українського народу ми вкотре відстоюємо у збройній боротьбі проти російської агресії.

Сьогодні громадяни України, які чинять спротив російському вторгненню, виконують конституційний обов'язок. Ми успішно протистоїмо агресору, що зневажає юридичні норми, міжнародне право. За підтримки закордонних партнерів наближаємо нашу Перемогу, після якої станеться притягнення  до відповідальності держави-терориста.

Дякуємо  всім, хто наразі захищає нашу країну від російських загарбників зі зброєю в руках і бажаємо всім мирного неба над головою та Перемоги! Ми  пишаємося нашою країною і віримо, що наша вільна та сильна Україна буде процвітати! Слава Україні!

Інформація підготовлена на основі відкритих інтернет-джерел

Пропонуємо переглянути віртуальні виставки «Пилип Орлик  ‒  творець першої української Конституції» та  «Оберіг нашої державності»,  віртуальний огляд «Гетьман Пилип Орлик і його конституція»

 

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#День_Конституції