Щороку  21 листопада відзначається День Гідності та Свободи, встановлений згідно з Указом Президента  №872/2014 від 13.11.2014 року.

Свято встановлено «з метою збереження та донесення до сучасного та майбутнього поколінь інформації про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, утвердження ідеалів свободи й демократії, а також віддання шани патріотизму та мужності громадян, які восени 2004-го й у листопаді 2013-го – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав та свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору».

10 років тому, 21 листопада 2013 року на майдані Незалежності в Києві розпочалася акція протесту проти рішення Кабінету Міністрів України призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Після того як 29 листопада на майдані відбувся мітинг із закликом до відставки уряду та дострокових парламентських виборів, влада застосувала силу проти молодих учасників. 30 листопада вночі відбувся кривавий розгін майданівців.  Українське суспільство відчуло на собі зневагу до прав людини, корупцію, свавілля правоохоронних органів, репресії проти незгодних.

Події розгорталися стрімко і драматично – від мирних зібрань студентства до масових мітингів, палаючих шин, «коктейлів Молотова» і бруківки, що стала зброєю в руках протестувальників. Але найтрагічнішим було те, що на відміну від подій Помаранчевої революції, відстоювання власної гідності та свободи вартувало українцям 106 убитих і понад 2 тис. поранених. І це була лише ціна 3-х місяців Євромайдану. Навесні 2014 року почалася військова агресія Росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей.

Гасло цьогорічної кампанії «Заряджені гідністю та жагою до свободи». Це зв'язок подій десятирічної давнини ‒ Революції гідності та нинішньої війни. День Гідності та Свободи є не лише черговою пам’ятною датою в календарі. Цей день символізує відданість України ідеалам і принципам побудови демократичної держави та ідеям свободи.

Інформація підготовлена на основі відкритих інтернет-джерел

Наукова бібліотека пропонує переглянути віртуальну виставку «Тільки в єдності наша сила» та віртуальний огляд «Україна патріотична» 

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#День_Гідності_та_Свободи

#Революція_Гідності

#Помаранчева_Революція

#Євромайдан