У звітному 2022 році в рамках проєкту «Книжкові скарби НБ ДБТУ» співробітники сектору рідкісних і цінних видань провели науковобібліографічне дослідження колекції рідкісних і цінних друків з економічних і суспільних наук ХІХ ст. в фондах бібліотеки. Результати дослідження оформлені у новому випуску бібліографічного покажчика «Цінні видання НБ ДБТУ. Вип. 5. Видання з економічних і соціально-гуманітарних наук (ХІХ ст.)». Для підготовки покажчика з рідкісного та цінного фонду відібрано 492 прим. книг з філософії, психології, логіки, етики, соціології, політики, політичної економіки, історії економічних доктрин, економіки праці, фінансів, внутрішньої та зовнішньої політики, державного устрою, страхування, педагогіки. Хронологічне охоплення представлених видань – 1819–1900 рр. включно.

Представлені у покажчику книги не тільки демонструють розвиток суспільних і економічних наук у XIX ст., а також є цінним джерелом для вивчення друкарської та видавничої справи того часу. Видання вийшли з-під верстатів типографій Києва, Харкова, Одеси, Полтави, Варшави, Москви, Санкт-Петербурга та ін. Серед них видання відомих друкарів: М. О. та Б. М. Вольфа, І. І. Глазунова, І. М. Кушнерева, Ф. Павленкова, 4 О. С. Суворіна, М. М. Стасюлевича, М. і С. Сабашникових, О. М. Попової, друкарні Імператорського Харківського університету та ін.

Необхідно зазначити, що авторами багатьох книг є видатні вчені світового визнання: Адам Сміт, Г. Спенсер, Дж. Ст. Милль, А. Шопенгауер, О. Конт, Г. Гегель, Паскаль, Л. І. Мечніков, Я. А. Коменський, Ф. В. Фаррар та ін. Серед авторів, редакторів або перекладачів книг викладачі НовоОлександрійського інституту сільського господарства і лісівництва (згодом – ХНАУ ім. В. В. Докучаєва, нині – ДБТУ) професори О. І. Скворцов, В. Ф. Левитський, агроном і статистик О. Ф. Фортунатов.

Розкрита в покажчику колекція цінних видань допомагає читачеві побачити розгорнуту картину результатів копіткої розумової діяльності видатних 5 представників світової науки, дає яскраве уявлення про те, як протягом кількох століть розвивалися філософські, економічні, політичні, педагогічні науки, як з часом змінювалися погляди вчених. Бібліографічний покажчик може зацікавити викладачів суспільно-гуманітарних, економічних дисциплін, аспірантів, здобувачів вищої освіти та всіх, хто цікавиться історією й розвитком науки.

Запрошуємо до перегляду  https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/21748