03.05.2024р. в онлайн-форматі в Науковій бібліотеці відбувся захід з підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, що передбачав удосконалення знань, умінь та навичок, необхідних для сучасних умовах професійної діяльності. Захід відкрила директор НБ, канд..наук із соціальних комунікацій, доцентка Наталія Ніколаєнко, яка акцентувала увагу колективу на командній роботі та взаємодії, які необхідні для успішної і ефективної роботи бібліотеки у складних умовах воєнного часу. Спікерами виступили самі співробітники бібліотеки.

Анна Гончар, бібліотекарка І категорії детально розповідала про Міжнародний симпозіум Stories of Information Resistance: Ukrainian Libraries in the Warfront, який був організований Школою інформації Державного університету Сан-Хосе (США), зокрема огляд цього заходу ознайомив співробітників бібліотеки з діяльністю НБ України імені Ярослава Мудрого, дослідженнями потреб публічних бібліотек, внеском бібліотек у перемогу, залученістю до цифрової освіти; роботою ХДНБ ім. В. Г. Короленка та їхнім всеукраїнським проєктом "Архівація документів про війну", створенням ресурсу "Бібліотеки Харківщини у війні", скануванням документів і поповненням Національної електронної бібліотеки України, представленням бібліотек у мережі (сайт, соцмережі, блоги), проведенням заходів по протидії російській пропаганді, навчанням медіагігієні, он-лайн навчанням, Школою бібліотечного журналіста, культурно-просвітницькими заходами, наповненням Вікіпедії  тощо.

Івахненко Вікторія, провідна  бібліотекарка, яка відвідала онлайн  тренінг для Вікіспільноти «OSINT:основні принципи та безпечний пошук інформації в інтернеті» охарактеризувала важливі питання пошуку інформації, контактів та аналізу соціальних мереж; проінформувала про основні правила роботи з пошуком, зокрема - про використання пошукових операторів "ext" "file.type", "site", інших пошукових системи крім Google; умови роботи з інформацією, першоджерелами, про враховування особливостей перекладу, проведення fact-cheking та виявлення fake news. Багато корисної інформації було надано про соціальні мережі та додатки для пошуку в них.

Ольга Мамаєва, завідувачка сектору, яка стала учасницею науково-практичного семінару "Методика індексування видань за Універсальною десятковою класифікацією", що був проведений 23 квітня 2024 р. Книжковою палатою України у межах заходів із підвищення кваліфікації систематизаторів, велику увагу приділила огляду питань щодо використання загальних та спеціальних визначників.  Тема використання та побудови індексів УДК з нуля, була добре розкрита під час онлайн-навчання завідувачкою відділу класифікаційних систем КПУ Муравйовою В.М., а розроблені нею презентації «Побудова та властивості УДК» та «Методика індексування видань за Універсальною десятковою класифікацією» стануть у нагоді для використання практичній роботі систематизаторів бібліотеки.

Тетяна Петриченко, зав. відділу бібліотеки, яка взяла участь у тренінгу «Захисник вдома: принципи спілкування, інструменти і практика», що проходив у ЦНБ ХНУ ім. В. Каразіна  в Центрі «Вікно в Америку», розповідала про розглянуті на ньому проблемні запитання: що відбувається на фронті, як це впливає на військовослужбовця; як спілкуватися з військовим на фронті та тилу; які запитання не варто ставити військовому; спілкування з військовим після повернення; що таке агресія, ПТСР, конфлікт; як підтримати рідних загиблого у війні військового. Насправді, ці питання дуже важливі , бо на усіх українців чекає велика робота після перемоги – адаптація до нових умов життя у безпеці.

Ділова атмосфера, інформативність повідомлень, онлайн спілкування, корисні лінки в чаті  допомогли професійно збагатитися учасникам заходу.