Щороку 22 січня в Україні відзначають День Соборності України. Саме в цей день у 1919 році проголосили Акт злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки – історичний акт об’єднання українських земель в одній державі, що увінчав соборницькі прагнення українців, розділених кордонами тогочасних імперій. У тексті Акту Злуки утверджувалось: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

22 січня 1990 року в Україні відбулася одна з найбільших у центральній і східній Європі масових акцій – «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель України та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

21 січня 1999 р. відповідно до Указу Президента України № 42/99 День Соборності був закріплений на законодавчому рівні суверенної держави. 30 грудня 2011 р., відповідно до Указу Президента України № 1209/2011 під назвою «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат і професійних свят», День Свободи, який раніше відзначався 22 листопада був об’єднаний з Днем Соборності і свято отримало нову назву ‒ «День Соборності та Свободи України». Після подій 2013-2014 рр., революції Гідності, окупації Кримського півострова, обласних центрів на сході України та трагедії неоголошеної війни Росії проти України, відповідно до Указу Президента України від 13 листопада 2014 р., святу повернули колишню назву ‒ День Соборності України.

Термін «соборність» має кілька значень. Це й об’єднання в одне державне ціле всіх земель, заселених певною нацією на суцільній території. І духовна консолідація всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності.

Цьогорічна кампанія до Дня Соборності України проходить під гаслами «Україна соборна. Разом до Перемоги!», «Вертаємо своє. Соборність – мета перемоги».

Нині українці обʼєдналися у відстоюванні своєї незалежності і держави. Сьогодні Соборність для України – деокупація всіх територій України, захоплених ворогом, відновлення єдності із Донеччиною, Луганщиною та Кримом.

Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, створюємо знакове і важливе, боремося із окупантами, відстоюємо свою соборність і волю заради власної держави. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісність буде цілковито відновлена після того, як Україна звільнить усі території, захоплені ворогом.

Від 2014 року Україна бореться за територіальну цілісність і соборність. Російський агресор тимчасово окупував окремі українські регіони. Але всі захоплені території обов’язково будуть звільнені і Україна буде цілісною. Соборність – мета Перемоги.

Наукова бібліотека пропонує переглянути  віртуальну виставку «Єдина й неподільна Україна»

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#День_Соборності_України

#Соборність_України