25 січня 1978 року в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області народився шостий Президент України Володимир Олександрович Зеленський. Чотири роки Володимир жив у Монголії (у місті Ерденет), де працював його батько. Там він пішов у перший клас. Потім родина повернулася до Кривого Рогу, де батько працював на будівництві гірничо-збагачувального комбінату. До другого класу пішов до криворізької школи (потім ‒ гімназії) № 95. У 16 років Володимир Зеленський склав TOEFL (стандартизований тест для вимірювання знання англійської не-носіями мови, які бажають вступити до закладів вищої освіти США та Канади) у Дніпрі й отримав грант на освіту в Ізраїлі, але не поїхав, бо батько не дозволив. Юридичну освіту здобув у 2000 році на факультеті правознавства Криворізького економічного інституту Київського економічного університету імені Вадима Гетьмана. У студентські роки захопився КВК, створив театр мініатюр «Безпритульник». Протягом 1997 ‒ 2003 рр. – актор, сценарист, художній керівник команди Клубу веселих і кмітливих «Квартал 95». 2003 року відбувався конфлікт «95-го кварталу» з компанією «Амік». Володимиру Зеленському запропонували залишитися в КВК, але без команди ‒ як автор і редактор. Втім, Володимир Зеленський відмовився і залишив КВК. 6 вересня 2003 року одружився з авторкою студії «Квартал 95» Оленою Кияшко, з якою зустрічався понад 7 років. У 2003 ‒ 2011 рр. – художній керівник у товаристві з обмеженою відповідальністю «Студія «Квартал 95», у 2011 ‒ 2012 рр. – генеральний продюсер у приватному акціонерному товаристві «Телеканал «Інтер». Протягом 2013 ‒ 2019 рр. – художній керівник у товаристві з обмеженою відповідальністю «Студія «Квартал 95». Засновник ГО «Молодіжний центр «Ліга сміху».

У творчому доробку Володимира Олександровича 10 повнометражних ігрових фільмів. Володар понад 30 нагород Національної телевізійної премії України «Телетріумф». Є також володарем премій і лауреатом багатьох міжнародних кіно-, телефестивалів і медіафорумів. Зіграв головну роль у серіалі «Слуга народу», який став лауреатом міжнародної кінопремії WorldFest Remi Award (США, 2016) та потрапив до четвірки фіналістів у категорії комедійних фільмів на Seoul International Drama Awards (Південна Корея). Також «Слуга народу» був удостоєний нагороди Intermedia Globe SILVER у категорії «Розважальні телевізійні серіали» на міжнародному фестивалі медіаконтенту WorldMediaFestival у Гамбурзі (Німеччина). Від самого початку бойових дій на Донбасі разом зі студією «Квартал 95» допомагав армії. Актори передавали бійцям кошти, техніку, відвідували з концертами передову та різні військові частини.

21 квітня 2019 року Володимир Зеленський був обраний Президентом України на чергових виборах, здобувши підтримку 73,22% виборців. 20 травня він склав присягу перед народом України як Глава держави. Коли 24 лютого 2022 року почалося російське вторгнення в Україну, відносно молодий і недосвідчений президент України Володимир Зеленський негайно сформував військові сили своєї країни. З цього моменту Володимир Зеленський демонстрував надзвичайну мужність і рішучість перед обличчям жорстокого, більшого, краще оснащеного ворога. Він щоночі розмовляє зі своїм народом, мільйони якого були вимушені поїхати через війну. Відвідує українських воїнів на передовій. Він звертається до країн світу за зброєю та іншою допомогою. Він використовує соціальні мережі для боротьби з російською брехнею. За визнанням західних критиків, «мало хто зі сторонніх очікував, що Зеленський, колишній комічний актор, який, на розчарування американських чиновників, тижнями ігнорував або применшував попередження США про неминуче вторгнення, перетвориться на лідера, який відповідатиме цьому моменту в історії його країни». Під час наступу російських військ на Київ у ніч з 25 на 26 лютого 2022 року, Володимир Зеленський відмовився від пропозиції США евакуювати його зі столиці. Він підтвердив відеозаписом перед Офісом президента, що разом з іншими високопосадовцями перебуває у Києві. Президент щовечора звертається до українського народу та запевняє, що Україна вистоїть та переможе.

Президент України Володимир Зеленський увійшов у список 50 найвпливовіших людей світу у 2022 році за версією агентства Bloomberg. Видання відзначило, що український президент зумів заручитися підтримкою боротьби своєї нації всього світу. Американський журнал «Time» назвав персоною року Володимира Зеленського та «дух України». Журналісти зазначали, що успіх Володимира Зеленського як лідера воєнного часу залежав від того, що сміливість «заразна». Британське видання «Financial Times» назвало Володимира Зеленського людиною року, а видання «Politico» ‒ найвпливовішою людиною в Європі. Сьогодні Президент України Володимир Зеленський вважається одним із найгероїчніших особистостей в історії вільної України та демократичного світу. Попри погрози розправи з боку Росії, він продовжує залишатися на своїй посаді у Києві, куди окупанти постійно спрямовують свої ракети. На тлі своєї сміливості та повної відданості українській свободі Президент був нагороджений різними орденами та ушанований почесних звань. Серед яких: Орден Вієстура (2 березня 2022 року, Латвія), Орден Білого лева (7 березня 2022 року, Чехія), Орден Вітовта Великого (9 березня 2022 року, Литва), Державна премія Александра Дубчека (27 березня 2022 року, Словаччина), Міжнародна премія імені Карла Великого (4 червня 2022 року, Європа), Премія Вінстона Черчилля за лідерство (26 липня 2022 року, Велика Британія), Орден «Честь Нації» (27 листопада 2022, Ічкерія), Орден імені Джохара Дудаєва (27 листопада 2022, Ічкерія),  Відзнака «Герб Таллінна» (ест. Tallinna vapimärk) від Міських зборів Таллінна (15 травня 2022 року, Естонія), Премія «Орел» імені Яна Карського (25 лютого 2022 року, Польща), Премія свободи імені Рональда Рейгана (7 березня 2022 року, США), «Profile in Courage Award» від Фонду бібліотеки колишнього президента США Джона Кеннеді (23 квітня 2022 року, США),Премія Бориса Нємцова (12 червня 2022 року, Росія), Медаль Свободи (8 листопада 2022 року, США),Премія «Пульсація надії» (22 листопада 2022 року, США).

Володимир Олександрович Зеленський став втіленням мужності та стійкості українського народу у його боротьбі проти російської агресії. Щиро вітаємо главу держави з Днем народження! Приєднуємося до вітань від людей із різних куточків України та світу. Наполегливості, незламності, здоров'я, сил, мирного неба та Перемоги!

Наукова бібліотека  пропонує віртуальний огляд книг, виданих в Україні та за кордоном «Володимир Зеленський в боротьбі за свободу»