28 липня Україна щорічно відзначає День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423. Цей документ започатковує традицію відзначати нове свято щороку 28 липня ‒ у День Хрещення Київської Руси-України. Досі саме в цей день Україна вшановувала одного з перших своїх державотворців ‒ святого рівноапостольного Володимира Великого, князя Київського. Це свято має на меті звернути увагу суспільства на традиції національного державотворення, які мають понад тисячолітню історію, і вшановує всі його етапи.

В президентському указі зазначено, що історія української державності сягає своїм корінням часів заснування міста Києва та розквіту держави за часів князя Київського Володимира Великого. Саме він, прийнявши у 988 році християнство, засвідчив цивілізаційний вибір Київської Русі. В указі також зазначено, що День української державності Україна святкує, керуючись Актом проголошення незалежності від 24 серпня 1991 року, який був ухвалений 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням.

День Української Державності вшановує всі етапи державотворення, а також усіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна демократична держава. Українська історія утворювалася ще за часів Київської Русі, від якої наша країна перейняла культуру, традиції й звичаї.

У цей день українське суспільство також вшановує пам'ять та засвідчуючи повагу до діяльності Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, а також інших видатних представників національної еліти та борців за державність і незалежність України.

День Української Державності утверджує зв'язок українців, які живуть тепер, з багатьма поколіннями нашого народу. Понад тисячу років державотворчому досвіду українців, нашій культурі, нашій самобутності, українському характеру.

Сьогодні Україна у жорстокій війні, відстоює свої кордони,  історію, мову, культуру, свободу і незалежність, проявляє небачені мужність і рішучість, щоб зберегти свою ідентичність.

Після проведення Архиєрейського собору 24 травня 2023 року стало відомо, що Православна церква України проситиме владу перенести День Української Державності, як і День захисників і захисниць України, через календарну реформу, адже свято князя Володимира Великого в ПЦУ та УГКЦ з 2024 відзначатиметься 15 липня. 28 червня 2023 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради України законопроєкт, який переносить День Української Державності з 28 липня на 15 липня.

Інформація підготовлена на основі відкритих інтернет-джерел

Пропонуємо переглянути віртуальну виставку «Витоки української державності»

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#День_української_державності