Інформація завжди відіграє надзвичайно важливу роль в академічному середовищі, а бібліотека є не тільки носієм інформації, а й центром спілкування та наукової комунікації.

   Наукова бібліотека 20 та 22 лютого 2024р. в онлайн режимі провела інформаційні заходи «День бібліотеки на факультеті» з науковою університетською спільнотою факультету біотехнологій  (присутні 35 осіб) та факультету ветеринарної медицини (присутні 43 особи).

   Під час проведення заходів директорка НБ Наталія Ніколаєнко запропонувала присутнім розглянути питання академічної доброчесності у контексті сучасного законодавства, зокрема - Закону України «Про авторське право і суміжні права» від 20.03.23р. та проєкту Закону України «Про академічну доброчесність». Наталія Ніколаєнко детально розповіла про роботу Науковї бібліотеки, яка активно сприяє популяризації норм і принципів академічної доброчесності в ДБТУ – проведення занять зі студентами, викладачами, організація і проведення анкетування «Я і академічна доброчесність», започаткування рубрики “Академічна доброчесність” у Facebook тощо.

   Заступниця директорки Олена Рибальченко проінформувала присутніх про можливості отримання роумінгового доступу до баз даних наукової інформації, зокрема до Scopus та Web of Science, коли в умовах війни з різних причин науковці ДБТУ позбавлені доступу до робочих місць та інструментів проведення досліджень. Також вона звернула увагу на підтримку в актуальному стані профілів науковців Google Академія, ID Scopus, ID WoS, міжнародному реєстрі вченого ORCID відповідно до встановлених норм з метою їх уніфікації, адже вони є однієї із складових рейтингу університету.

   Крім того, присутні були ознайомлені з ресурсами Відкритого доступу (Open Educational Resources, OER), які знаходяться в суспільному надбанні або охороняються авторським правом та видані за відкритими ліцензіями Creative Commons.

   Проведення таких заходів дозволяє стверджувати, що в інформаційному просторі університету бібліотека – це інтелектуальна, комунікаційна, інформаційна відкрита платформа, надійний партнер для університетської та фахової спільноти у розвитку освітньо-наукового середовища.