15.12.2023 року в Науковій бібліотеці ДБТУ  відбувся методичний онлайн-семінар для учасників зонального об’єднання с/г бібліотек Харківського регіону «Спільнодія – ключ до змін». На заході були присутні завідувачі бібліотек науково-дослідних інститутів: Парасочка І.Ф. (ННЦ «Інститу ґрунтознавства та агрохімії ім. О.Н. Соколовського» НААН), Терехіна Л. А. (Інститут овочівництва і баштанництва НААН), Ожерельєва В. М. (Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН), Камишан Н. В. (Інститут тваринництва НААН України), Джимбо Ю. Г. (ННЦ «Інститут експериментальної та клінічної ветеринарної медицини»); завідувачки бібліотек коледжів Чистякова В.О. (ВСП Красноградський аграрно-технічний фаховий коледжім. Ф.Я. Тимошенка), Ратникова Н. В. (ВСП Липковатівський фаховий коледж), Фоменко О. Л. (ВСП Харківський фаховий коледж харчової промисловості) та  співробітники НБ, всього 33 особи.

     Ніколаєнко Н. М., директорка НБ ДБТУ, канд. наук із соц. комунікацій привітала учасників заходу, наголосивши, що ключі до змін є у діях кожного, але нині доцільніше вирішувати нагальні проблеми спільними зусиллями. Тож територіальне об’єднання  сільськогосподарських бібліотек м. Харкова та Харківської області – саме такий  майданчик для нашої спільнодії. ..

   З доповідю "Особливості обслуговування користувачів під час воєнного стану" виступила Бездольна Л.І., зав. відділу обслуговування НБ, яка охарактеризувала зручні і зрозумілі інструменти сайту НБ для реєстрації та пошуку необхідної інформації. Також запропонувала присутнім перелік онлайн-послуг, які стануть корисними у роботі віддалених користувачів, у т.ч. ЕДД та МБА. Були оглянуті: краєзнавчий проєкт «Мій рідний край − моєї долі славний оберіг»,  культурно-просвітницький проєкт «Календарний кошик», інформаційно-бібліографічний проєкт «Книжкові скарби НБ ДБТУ», в рамках яких створено низку  креативних віртуальних заходів. Озвучено запрошення долучатися до названих проєктів для формування інтелектуальних та культурних осередків у бібліотеках-учасницях територіального об’єднання. Детальніше можна переглянути за посиланням.

     Можливості доступу до галузевої наукової інформації через сайт НБ у прямому ефірі продемонструвала директорка  Ніколаєнко Н. М.: були оглянуті електронні ресурсі бібліотеки (Репозитарій ДБТУ, Вебпортфоліо науковця), галузеві інтернет-ресурсі та  пошукові системи наукової інформації.

     У доповіді заступниці директорки НБ ДБТУ з наукової роботи Рибальченко О.М. «Джерела наукової інформації онлайн: доступ до зарубіжних баз даних» головну увагу було приділено можливостям налаштування віддаленого доступу до передплатних міжнародних наукових баз даних Scopus, Science Direc Web of Science, які українські ЗВО та наукові установи отримують за кошти держбюджету завдяки підтримці МОН України, а також запропоновано консультаційну і організаційну роботу по впорядкуванню профілів організацій і науковців в цих базах даних.

     Наприкінці зустрічі Наугольнова Н.Г., заступниця директорки НБ ДБТУ з загальних питань охарактеризувала особливості звітності та планування у поточному році.

     Під час заключного слова Наталія Ніколаєнко наголосила, що  спільні ініціативи для подолання  викликів часу є одним з ключових аспектів успішного розвитку кожної із бібліотек територіального об’єднання.