Щороку наприкінці листопада ми відчуваємо холод, біль та смуток у середині наших сердець, коли всіх нас об'єднує важка дата 25 листопада – День пам'яті жертв Голодоморів. Це трагедія, де не лише мільйони вбитих, а й мільйони ненароджених. Трагедія, через яку сьогодні ми плачемо й мовчимо так тихо, що це має чути весь світ. Так звучить український біль. Тому вахта пам’яті про жертв Голодомору має назавжди залишатися в наших серцях щодня.

27 листопада для студентів факультету агрономії та захисту рослин (групи 201-13б, 201-23б, 201-33б, 201-43б, 201-53б, 201-63б, 202-13б, 202-23б, 202-33б, 202-43б) Наукова бібліотека провела онлайн-годину пам'яті «Голодомор – позиція  нашого сумління!». Захід пройшов з ініціативи директорки Наукової бібліотеки Ніколаєнко Наталії Миколаївни та доцентки кафедри ЮНЕСКО «Філософія людського спілкування» та соціально-гуманітарних дисциплін Бондар Наталії Олександрівни. Під час онлайн-лекції увагу присутніх було зосереджено на терміні «Голодомор», «Геноцид» та замовчуванні трагічних подій радянською владою, ознайомлено з добіркою книг тематично суголосних з пам’ятним днем. Слухачі онлайн-заходу прослухали уривки з художніх творів Уласа Самчука «Марія», Василя Барки «Жовтий князь», вірші сучасних поетів та спогади очевидців Голодомору 1932-1933 рр.

Цього року ми вдруге вшановували жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни, яка супроводжується геноцидними діями держави-агресора проти українців. Студентам нагадали звернення Президента України Володимира Зеленського з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів (25 листопада 2023 року; 9:31), який згадав слова одного з найвідоміших романів про Голодомор – «Жовтого князя» Василя Барки: «Їхнє зло щезне, а правда – ніколи».

Захід закінчився зверненням до студентської молоді «Пам’ятаймо злочини сталінського геноциду та його жертв. Єднаймося, бо єдність є запорукою нашої перемоги. Тому ми вистоїмо й переможемо». Пам'ятаємо! Єднаймося! Переможемо!