Щорічно 23 серпня Україна святкує День Державного Прапора, встановлений згідно указу  Президента від 23 серпня 2004 року «…на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…». Дата була обрана на згадку про події 1991 року, коли до будівлі Верховної Ради група народних депутатів внесла синьо-жовтий стяг. Синьо-жовте полотнище є одним з головних символів України разом із Гімном і Гербом.

Український прапор підіймали над Еверестом. Він майорів на зустріч антарктичним вітрам на станції «Академік Вернадський». Літав у космос з Леонідом Каденюком. Вертолітним ронделем на фюзеляжі пролітав над смарагдовими джунглями Конго в складі миротворчої місії. Підіймався на п'єдестал разом з олімпійськими чемпіонами, починаючи з 1996 року. Стрічками майорів на куртках і рюкзаках протестувальників під час Революції гідності. Нескорено йшов на зустріч солоним вітрам та російським окупантам на тральнику «Черкаси» в Криму. Українські прапори можна побачити на приватних будинках і в Австралії, і у США. Жовто-блакитним підсвічуються найвідоміші перлини архітектури по всій планеті, жовто-блакитну гаму використовують в одязі та у мистецтві. 11 липня 2023 р. Президент України В. Зеленський привіз у Вільнюс бойовий прапор 10 окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс», яка воює під Бахмутом, заявивши, що це одна з визначальних битв за свободу Європи.

Українська  символіка щоденно демонструє всьому світу нескорений козацький дух українського народу! Державний Прапор як символ нашої країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Слава Україні!

Інформація підготовлена на основі відкритих інтернет-джерел

Наукова бібліотека пропонує переглянути віртуальний огляд "Державні символи України"

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#День_Державного_Прарора_України