80 років тому, 23 серпня 1943 року о 4.30 ранку, Харків був остаточно звільнений від фашистських військ. В результаті війни він виявився одним з найбільш зруйнованих міст в Європі. Лише після багатьох років важкої праці були відбудовані вулиці, будинки, споруди, історичні пам'ятки, парки відпочинку тощо. За звільнення Харкова героїчно і безстрашно билися представники понад 50 національностей Радянського Союзу.

Сьогодні історія повторюється. Під час широкомасштабного російського вторгнення Харків став одним із перших міст, яке прокинулося від вибухів зранку 24 лютого 2022 року й щодня продовжує зазнавати бомбардувань від окупантів. Спати не роздягаючись, розрізняти за звуками, що саме летить – це стало страшною реальністю для харків’ян. 26 лютого 2022 року росіяни спробували окупувати Харків, підійшовши впритул до міста 26 лютого. Тоді вони спробували здійснити танковий прорив. 27 лютого російська колона бронетехніки здійснила ще одну спробу прорватися в місто, проте була розбита, а частина російських військових сховалася в школі №134, недалеко від центру міста. Пізніше їх знищили разом з будівлею школи. В кінці квітня-початку травня в ході контрнаступу ЗСУ відкинули окупантів від міста.

6 березня 2022 року президент Володимир Зеленський надав Харкову звання міста-героя України.

Сьогодні, внаслідок збройної агресії рф, в Харкові пошкоджено 6 116 будівель і споруд, серед яких – 3 352 багатоквартирні житлові будинки, 1 809 будинків приватного сектора, 280 дитячих садків, шкіл та вищих навчальних закладів, 77 закладів охорони здоров'я, 174 адміністративні споруди та будівлі соціальної інфраструктури, 424 інші об'єкти, у тому числі комунальної та критичної інфраструктур. Обстріли тривають і зараз неможливо остаточно порахувати всі збитки, які Харків отримав від російських агресорів.

У перші дні повномасштабного російського вторгнення Харків перетворився на місто волонтерів. Як великі організації, так і окремі люди почали допомагати іншим – цивільному населенню, військовим. Тисячі харків'ян волонтерський фронт тримають і понині. 

Харків поступово відновлює зруйновані будівлі, завдяки державним субвенціям та підтримці міжнародних фінансових інституцій. Особлива увага приділяється відновленню об'єктів критичної інфраструктури та багатоквартирних житлових будинків. Крок за кроком ми відбудовуємо рідний Харків!

Скільки б не пройшло років, скільки б історія не перевертала сторінок, назавжди в пам'яті нащадків залишиться приклад героїзму, мужності та непохитної стійкості, які проявили мешканці нашого славетного міста!

У День визволення Харкова, ми схиляємо голови перед пам'яттю тих, хто ціною власного життя відстояв свободу рідного краю у ті жахливі дні Другої Світової війни. Сьогодні ми схиляємо голови перед нашими героями, які боронять зараз наш рідний Харків від рашистів, суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України. Все буде Україна!

Інформація підготовлена на основі відкритих інтернет-джерел

Пропонуємо Вам переглянути віртуальний огляд «Художні книги, дія яких відбувається у Харкові»

 

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#Харків

#день_Харкова