Щороку в Україні відзначають надзвичайно важливе державне свято – День української писемності та мови. Це свято започаткували ще у 1997 р., коли президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». 

Цьогоріч Україна вперше відзначатиме День української писемності та мови 27 жовтня. 28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування з 9 листопада на 27 жовтня. Дата свята змінилася через рішення Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) перейти на новий церковний календар, відповідно до якого на 13 днів пересуваються раніше нерухомі дати свят. Свято української писемності та мови традиційно відзначається в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця ‒ письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря, з чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови

Українська мова ‒ одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і скарб. За час свого існування українська пережила не менше пів тисячі циркулярів та указів, постанов і ухвал, розпоряджень та наказів про заборону. Зараз українська мова визнана однією з найкрасивіших мов у світі.

27 жовтня 2023 року до Дня української писемності та мови розпочнеться ХХІV Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, який проводиться за підтримки Міністерства освіти та науки України та Ліги українських меценатів (щорічна кількість учасників понад 5 млн із 20 країн світу.

В День української писемності та мови традиційно відбувається Радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть узяти участь у наймасштабнішому флешмобі осені ‒ Радіодиктанті. Текст цьогорічного Радіодиктанту називається «Дороги України». Його авторка ‒ поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Читатиме диктант в ефірі зірка фільму «Довбуш», актор Олексій Гнатковський.

Наукова бібліотека запрошує долучитися до написання Радіодиктанту національної єдності. Він розпочнеться об 11.00. Слухати радіодиктант можна буде на платформах: на хвилях «Українського радіо», радіо «Культура»; наживо в ефірі та телеканалу «Суспільне», «Культура». Трансляції також будуть доступні на ютуб-каналі «Українського радіо» і на фейсбук-сторінках Суспільного.

Українська мова ‒ мова нашої перемоги!

Інформація підготовлена на основі відкритих інтернет-джерел

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#день_української_писемності_та_мови