19 січня 1992 р. Постановою Верховної Ради України «Про Державний герб України» № 2137-XII тризуб став малим Гербом України. Постанова визначала тризуб малим Гербом України, вважаючи його головним елементом Великого герба. Зображення герба мусило розміщуватися на печатках органів державної влади та державного управління, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ. Документ також мав додаток, в якому містилися кольорове, чорно-біле та схематичне зображення герба із вказаними пропорціями щита і тризуба.

Тризуб як державний символ України був обраний недаремно, адже він зв’язаний з нашою тисячолітньою державною, політичною i культурною історією. Він поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює свободолюбство та незалежність, уособлює нашу єдність, зв’язує між собою покоління українців. Змінюються епохи та обставини, однак українці залишаються об'єднаними власними державними символами.

28 червня 1996 року була прийнята Конституція України, яка у статті 20 проголошувала ТРИЗУБ головним елементом Великого Державного Герба України. Тризуб визначався як знак княжої держави Володимира Великого і малий Державний Герб України.

Згідно з Конституцією Великий Державний герб мусив встановлюватися в майбутньому, окремим законом Верховної Ради України, з урахуванням малого герба та герба Війська Запорізького. Водночас попри на проведення декількох конкурсів на проект великого герба, жоден із них так і не був затверджений.

Український тризуб – це символ національної гордості та незламної волі! Як і наша держава, він має тисячолітню історію і несе в собі величезний пласт вікових традицій та культури, які ми віддавна захищаємо від окупантів. І сьогодні він є уособленням Перемоги над російськими загарбниками.

Вітаємо українців із цим визначним днем! Будьмо гідними нашої історії й тих завдань, які стоять перед Українською Державою сьогодні! Разом до перемоги!

Інформація підготовлена на основі відкритих інтернет-джерел

Наукова бібліотека пропонує віртуальну виставку «Тризуб. Цікаві факти» 

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#день_державного_герба_україни

#тризуб