Ми пам’ятаємо… Ми не забули…

20 лютого стало для нас назавжди пам'ятним днем – Днем Героїв Небесної Сотні, який встановлено Указом Президента України від 11.02.2015 р. № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні». 

Історія нинішніх подій в Україні щодня викарбовує нові імена героїв-захисників держави у книзі вічної пам’яті. На її сторінках назавжди залишаться спогади про тих, хто загинув під час Революції Гідності – Героїв Небесної Сотні.

18-20 лютого 2014 року під час Євромайдану на Інститутській вулиці у Києві бійці підрозділу «Беркут» розстрілювали протестувальників. 20 лютого загинуло найбільше активістів. Наступного дня на Майдані відбулося прощання із загиблими, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання лунала пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом.

Розстріл активістів Майдану є одним з найтрагічніших етапів сучасної історії України. 107 учасникам Революції гідності посмертно надано звання Герой України, а троє іноземних громадян нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні (посмертно). Це були люди різні за віком, статтю, освітою. Найстаршому – Івану Наконечному – виповнилося 82 роки, а наймолодшому – Назарію Войтовичу – лише 17.

Герої Небесної Сотні – українці, які змінили перебіг історії нашої держави. Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Його основною метою було повернення України до європейського шляху розвитку, долучення держави до правового й економічного простору Європейського Союзу шляхом укладення угоди про асоціацію з ЄС.

Назва «Небесна Сотня» виникла за аналогією з основними структурними одиницями Самооборони Майдану – сотнями. Уперше Небесною Сотнею полеглих учасників акцій протесту назвала поетеса Тетяна Домашенко у вірші «Небесна сотня воїнів Майдану», який вона написала 21 лютого 2014 р.

«Небесна Сотня» – прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції Гідності) у грудні 2013 – лютому 2014 рр.

Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.

26 червня 2014 р. Президентом України було ініційовано заснування нової державної нагороди – Орден Героїв Небесної Сотні. Орден був затверджений Верховною Радою України 1 липня 2014 р. і вручається для відзначення осіб за громадянську мужність, патріотизм, відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, активну благодійну, гуманістичну, громадську діяльність в Україні, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності (листопад 2013 – лютий 2014 р.), інших подій, пов'язаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Герої Небесної Сотні власним життям, своєю жертовністю демонструють щире прагнення українців жити у вільній, демократичній і суверенній державі. Усі Герої залишаться в пам’яті народу назавжди, вони є гордістю й прикладом для майбутніх поколінь.

Інформація підготовлена на основі відкритих інтернет-джерел

Пропонуємо переглянути віртуальний огляд  «Небесна Сотня в наших серцях»

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#день_героїв_небесної_сотні