«Найбільше і найдорожче добро кожного народу — це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування» Панас Мирний

Щорічно 21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Свято було запроваджено у листопаді 1999 року згідно з тридцятою сесією Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної  бенгальської мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці.

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд і найсильніший інструмент збереження та розвитку нашого матеріального й духовного спадку.

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну почали гостріше обговорювати мовне питання. Повномасштабна війна, репресії й тортури, яких зазнають українці на рідній землі, спонукали багатьох громадян України, які розмовляли російською, перейти на українську мову.

Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Це мова великого народу, великої культури, нашої історії. Це мова свободи й волі, а також могутня зброя українського народу в боротьбі за незалежність і перемогу.

Шановні користувачі! Любіть, бережіть і плекайте рідну мову, пізнавайте її глибини, не забувайте, хто ви є. Українська нація непереможна, допоки нас єднатиме мова! Наше слово – наша сила! Слава Україні!

Інформація підготовлена на основі відкритих інтернет-джерел

Наукова бібліотека пропонує переглянути віртуальну виставку «Як річка з роду і до роду, так мова з’єднує народ» 

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#день_рідної_мови