З 23-29 жовтня 2023 року проходить черговий Міжнародний тиждень відкритого доступу. Це  глобальний захід, який дає можливість академічній та дослідницькій спільноті дізнаватися про потенційні переваги відкритого доступу, ділитися своїми дослідженнями з колегами та брати активну участь у пропаганді відкритого доступу, як нової норми в науці.  Тема  Міжнародного тижня відкритого доступу 2023 року – «Спільнота понад комерціалізацію». Цьогорічна тема, обрана Дорадчою радою Тижня відкритого доступу ‒ це можливість об’єднатися, вжити заходів і підвищити обізнаність про важливість контролю спільнот над системами обміну знаннями. Тиждень відкритого доступу 2023 триватиме з 23 по 29 жовтня; однак, усі охочі можуть організовувати дискусії та інші заходи у будь-який зручний для них час впродовж року, адаптуючи тему та заходи до свого контексту.

Рекомендація ЮНЕСКО з відкритої науки,  ухвалена 193 державами, підкреслює необхідність надання пріоритету спільнот перед комерціалізацією, закликає до запобігання «несправедливого отримання прибутку від наукової діяльності, що фінансується  коштом суспільних коштів» та до підтримки «некомерційних видавничих моделей, заснованих на співпраці, які не передбачають плати за обробку статей».

Під час заходів тижня планується обговорити наступні питання: що втрачає суспільство, коли невелика кількість корпорацій, а не самі дослідники, контролюють розповсюдження знань; яка ціна бізнес-моделей, що закріплюють екстремальні рівні прибутку видавців; коли збір і використання персональних даних починає підривати академічну свободу; чи може комерціалізація працювати на підтримку суспільних інтересів; як можна використовувати контрольовані спільнотами інфраструктури (сервери препринтів, репозитарії та відкриті видавничі платформи) для задоволення інтересів дослідників і громадськості; як можна просувати моделі поведінки, засновані на інтересах спільнот.

Щоб отримати додаткову інформацію про Міжнародний тиждень відкритого доступу, відвідайте сайт https://www.openaccessweek.org/.

Інформація підготовлена на основі відкритих інтернет-джерел

#НБ_ДБТУ

#kalendarniikoshik

#тиждень_відкритого_доступу